Aloita palvelun käyttö tunnistautumalla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella
Tervetuloa ruoka-, liikunta- ja harjoituspäiväkirjaan!
Terveellisen elämäntavan peruspilareita ovat ruoka ja liikunta, joihin jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan ja toimillaan.
Ruoka vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin, mielialaan ja jaksamiseen. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä vaan ruokavalion kokonaisuus on tärkeintä. Arkiruoka ratkaisee, eikä satunnaisesti syödyillä ruoilla ole niinkään merkitystä terveydelle.
Säännöllinen ja päivittäinen liikunta on tärkeä osa useiden sairauksien itsehoitoa. Säännöllinen liikunta laskee verenpainetta, parantaa sokeritasapainoa sekä kolesteroliarvoja ja auttaa painonhallinnassa.
Täyttämällä päiväkirjaa voit seurata edistymistäsi. Halutessasi sinua ohjaava Kainuun soten tai Kainuun Työterveys –liikelaitoksen ammattilainen voi katsoa ja kommentoida päiväkirjamerkintöjäsi sekä antaa ohjeita.
Ruokapäiväkirjaa on hyvä pitää yksi viikko. Merkitse päiväkirjaan syöntiaika sekä kauppanimillä kaikki juomasi ja syömäsi ruoat. Esim. voissa paistettuja muikkuja 150 g, perunamuusia 2 dl, rasvatonta maitoa 2 dl, ruispala, jonka päällä Flora-margariinia ja 2 kpl oltermanni 17% juustoviipaletta. Arvioi annoskoot mahdollisimman tarkasti. Voit ottaa myös kuvan ruoka-annoksestasi ja lisätä sen päiväkirjaan.
Merkitse liikuntapäiväkirjaan liikunnan laji, kesto ja rasittavuus. Lajiksi voit merkitä myös hyöty- ja arkiliikuntasi kuten siivous ja työmatkapyöräily. Liikunnan rasittavuutta voit arvioida seuraavasti; kevyt liikunta ei hengästytä, keskiraskas liikunta hengästyttää hieman ja raskas liikunta hengästyttää voimakkaasti. Vapaaseen kenttään voit kirjoittaa esim. tuntemuksistasi liikunnan aikana tai sen jälkeen. Merkitse päiväkirjaan, kuinka monta tuntia olet istunut päivän aikana. Istumista kannattaa seurata, koska jokainen kaksituntinen lisää diabeteksen ja lihavuuden riskiä 5-7%.
Harjoituspäiväkirjan tarkoituksena on auttaa sinua seuraamaan harjoittelusi edistymistä. Merkitse päiväkirjaan harjoitus ja toistojen määrä. Kommentti-kenttään voit merkitä mm. tuntemuksiasi harjoituksen aikana.
Aika: :